Gonorroe

Gonorroe soa

Gonorroe is een soa, ook wel geslachtsziekte, die wordt veroorzaakt door de Neisseria Gonorrhoeae bacterie. Deze bacterie kan zich vestigen in de vagina, anus of in de keel en op de penis. Je loopt hem op door onbeschermde seks. Wanneer je gonorroe in je keel hebt komt dit door onbeschermd pijpen of beffen. Let op! Je kunt zelfs gonorroe verspreiden door vingeren of aftrekken tijdens de seks. Gonorroe komt vaker voor bij mannen die seks hebben met mannen. Je hoeft niet altijd klachten te hebben en je merkt dan ook niet dat je gonorroe hebt. Hierdoor kun je het hebben en aan anderen doorgeven zonder dat je dat weet.

Symptomen

Niet iedereen met gonorroe krijgt ook klachten. Mannen met gonorroe merken dit meestal wel: ongeveer 90% krijgt klachten. Vrouwen hebben veel minder vaak klachten: slechts 40 tot 70%. Ook komen klachten bijna alleen maar voor bij infecties van de geslachtsdelen. Wanneer gonorroe in de keel of de anus zit merkt slechts 10% van de mensen dit.

Gonorroe klachten bij mannen
·       Een branderig gevoel of pijn bij het plassen
·       Een pussige afscheiding uit de penis (druiper)
·       Anale slijmerige afscheiding, pijn, jeuk en irritatie diarree, obstipatie en loze aandrang bij toiletgang.
·       Ontsteking in de keel

Als mannen niet op tijd behandeld worden voor gonorroe kunnen ernstigere klachten ontstaan zoals:
·       Ontsteking van de bijballen
·       Ontsteking van de prostaat

Wat is een druiper?

Een druiper is één van de meest kenmerkende gonorroe-symptomen bij mannen. Bij een druiper loopt er vocht uit de penis. Dit gebeurt vaak ’s morgens. Daarnaast kun je last hebben van een branderig gevoel bij het plassen.

Gonorroe klachten bij vrouwen
· Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
· Meer of abnormale afscheiding
· Tussentijds bloedverlies
· Pijn in de onderbuik
· Anale slijmerige afscheiding, pijn, jeuk en irritatie, diarree, obstipatie en loze aandrang bij toiletgang. 
· Ontsteking in de keel

Symptomen van gonorroe komen bij vrouwen minder voor. Als vrouwen niet op tijd behandeld worden voor gonorroe kunnen ernstigere klachten ontstaan, zoals:
· Bekkenontstekingen
· Onvruchtbaarheid
· Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Het is belangrijk om te weten dat je de infectie ook zonder klachten kunt doorgeven aan je sekspartner.

Incubatietijd
Meestal 2 dagen tot 3 weken (gemiddeld 5 dagen).

De maximale incubatietijd bij de man is 57 dagen. 95% van de mannen ontwikkelt symptomen binnen 21 dagen. Bij de vrouw is dat tot 180 dagen na een risicocontact. 

Behandeling

Mocht je een van de bovenstaande klachten ervaren of onveilige seks hebben gehad? Ga dan een soa test doen, om te controleren of je misschien gonorroe of een andere soa hebt. Dit kan via je huisarts, maar ook anoniem met een soa-thuistest van humatest. Blijkt uit de zelftest dat je gonorroe hebt? Ga hiermee dan naar je huisarts zodat je kan worden behandeld met antibiotica. Het niet behandelen van gonorroe kan bij zowel mannen als vrouwen leiden tot ernstige klachten zoals ontstekingen, onvruchtbaarheid en in zeldzame gevallen zelfs bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Dat wil je niet, dus bestel direct een soa-zelftest.