Gezondheidscheck basis - meer informatie

Diabetes

HbA1c is een gemiddelde van de bloedglucosewaarden over de afgelopen 2 tot 3 maanden. Als de bloedglucose te hoog wordt zoals bijvoorbeeld bij diabetes dan vind je een verhoogd HbA1c.

 

Cholesterol

Cholesterol is een bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen, wordt opgenomen uit het voedsel en ons lichaam produceert zelf ook cholesterol. Er zijn verschillende vormen van cholesterol.

 

HDL-cholesterol is ook wel bekend als het goede cholesterol en speelt een rol bij het. verwijderen van cholesterol uit het lichaam.

LDL-cholesterol is ook wel bekend als het slechte cholesterol.

Triglyceriden zijn vetten die uit het voedsel worden opgenomen.

 

Lever

De lever heeft belangrijke functies in het lichaam, zoals het omzetten van afvalstoffen zodat deze kunnen worden uitgescheiden, het opslaan van stoffen die energie bevatten en het produceren van eiwitten. ALAT is een enzym uit de lever en Gamma-GT is een enzym dat voorkomt in de galblaas, galwegen en lever. Bij schade aan de lever door bijvoorbeeld alcohol, medicijnen of infecties kunnen deze enzymen verhoogd zijn in het bloed.

 

Nieren

Je nieren werken hard om je lichaam gezond te houden door afvalstoffen gedurende de dag uit je bloed te verwijderen. Kreatinine is één van deze afvalstoffen en is afkomstig van de spieren en wordt volledig door de nieren uitgescheiden. De nierfunctie kan berekend worden met een formule (ook wel bekend als GFR). Deze formule houdt rekening met geslacht en leeftijd en wordt berekend met de kreatinine concentratie.