Onvruchtbaar door soa?

Onveilige seks

Wanneer je voor langere tijd met een soa rondloopt of vaak een soa hebt, bestaat de kans dat je onvruchtbaar wordt.

Bij het hebben van (onveilige) seks is de kans aanwezig dat je een soa oploopt. Veelvoorkomende soa’s zijn bijvoorbeeld: chlamydia en gonorroe. De een heeft daarbij last van symptomen zoals jeuk en/of bloed bij het plassen terwijl de ander zonder symptomen de geslachtsziekte met zich meedraagt. Het is van groot belang om gehoor te geven aan je symptomen of aan het vermoeden dat je een soa hebt. Een soa kan vervelende gevolgen hebben voor jouzelf en voor de ander. Een onbehandelde soa kan namelijk leiden tot onvruchtbaarheid.

Onbehandelde soa

Voor je eigen gezondheid is het dan van belang om de soa zo snel mogelijk te behandelen. Een onbehandelde soa kan namelijk leiden tot ernstige gevolgen zoals bekkenontsteking, epididymis (ontsteking aan de bijbal) en in het ergste geval zelfs tot onvruchtbaarheid. Vaak zijn dit de gevolgen wanneer soa’s zoals chlamydia of gonorroe niet behandeld worden. Wanneer een man of vrouw te lang rondloopt met bijvoorbeeld chlamydia, kan dit resulteren in beschadigde eileiders of infectie van de testikels. Beide gevolgen kunnen de bevruchting vermoeilijken. 

naar de soa-testen

Ook is er bij de vrouw een (kleine) kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en miskramen, dankzij de bacteriën van de soa in de baarmoeder. Niet alleen het niet-behandelen, maar ook meerdere besmettingen, kunnen resulteren in onvruchtbaarheid. De kans dat chlamydia zorgt voor onvruchtbaarheid is kleiner dan 1%, maar deze wordt groter wanneer je vaker kampt met de soa. Het is daarom belangrijk om een soa te voorkomen door bijvoorbeeld een condoom of vooraf een soa test te doen. 

Soa test doen

Je kunt een soa herkennen aan verschillende symptomen, maar je kunt ook een soa hebben zonder klachten. Wees voorzichtig en test jezelf na onveilige seks op een soa. Een soa-test kun je eenvoudig en anoniem zelf thuis doen. De uitslag kun je vaak al binnen enkele dagen online opvragen. Is je uitslag positief? Neem dan contact op met je huisarts voor de juiste behandeling. 

naar de soa-testen