Orale soa

Soa in je mond of keel

Wanneer je een soa in je mond of keel hebt noemen we dit een orale soa. Je kunt de volgende orale soa’s krijgen en doorgeven:
· Gonorroe
· Chlamydia
· Hpv

· Herpes genitalis
· Syfilis
· Hiv

Symptomen en behandeling orale soa

De symptomen die je kunt ontwikkelen verschillen sterk per soa. Hieronder geven we een overzicht van mogelijke orale soa’s en bijbehorende symptomen.

Gonorroe

Gonorroe in je keel levert bijna nooit tot klachten. De enige klacht die bij deze soa soms voorkomt is keelpijn. Om de soa niet verder te verspreiden is het wel belangrijk om deze te behandelen. Weten of je wellicht onbewust gonorroe meedraagt in je keel? Doe dan veilig, snel en anoniem een soa zelftest via humatest. 

Chlamydia

Chlamydia in de mond komt bijna niet voor maar bij besmetting is ook hier behandeling erg belangrijk. Heb je orale seks gehad zonder condoom? Test jezelf dan veilig, snel en anoniem met een zelftest van humatest of ga naar je huisarts. Test je positief? Dan zal je huisarts een antibioticakuur voorschrijven. 

HPV

Hpv verspreid zich makkelijk en merk je voornamelijk door genitale wratten. Bij hpv in je keel merk je daar eigenlijk niets van. Behandeling van het virus is niet mogelijk en de symptomen gaan vaak vanzelf weer over. Op de lange termijn kan het virus wel keelkanker veroorzaken. Gebruik daarom altijd een condoom bij orale seks.

Herpes

Herpes uit zich voornamelijk door wondjes rondom de mond, penis en/of vagina. De infectie begint vaak met een koortslip. Er is geen behandeling nodig en de klachten gaan vanzelf over. Het herpesvirus verdwijnt echter niet meer uit het lichaam wanneer de klachten verdwijnen.

Syfilis

Syfilis uit zich door zweertjes rondom de mond. Wanneer je Syfilis hebt is het belangrijk om dit te behandelen om ernstigere klachten te voorkomen. Heb je onveilige orale seks gehad of heb je last van zweertjes in je mond? Ga dan naar je huisarts of de GGD en laat je testen. Bij een positieve test krijg je medicatie om de syfilisbacterie te doden.

HIV

Mensen geven hiv niet vaak door via orale seks. Gebeurt dit toch, dan komt dit vaak doordat er sperma in de mond terechtkomt. Het is belangrijk om hiv te behandelen om te voorkomen dat je het doorgeeft of ernstig ziek wordt. Doe bij een vermoedelijke hiv-infectie daarom altijd een test bij de GGD of bij je huisarts.  

Soa door orale seks voorkomen

Je loopt een soa in je mond of keel op door te pijpen of beffen zonder bescherming. Heb je bultjes of wondjes rondom de penis, vagina of in je mond. Dan is het beter om even geen orale seks te hebben. In plaats daarvan kun je een soa test doen via humatest of je huisarts. Een thuistest van humatest is veilig, snel en anoniem en je hebt je uitslag binnen drie werkdagen. Nadat je de uitslag hebt ontvangen weet je of je wel of geen orale soa hebt en wat voor behandeling je nodig hebt.