soa symtomen man

Symptomen soa man

Het oplopen van een soa, ook wel geslachtsziekte, kan iedereen gebeuren en is niets om je voor te schamen. Meestal ontwikkelen de klachten zich met 1 tot 3 weken na het seksuele contact. Je kan je na 14 dagen nadat je onveilige seks hebt gehad laten testen voor een betrouwbaar resultaat. Het komt ook voor dat mannen geen soa-symptomen hebben maar wel een soa-drager zijn. De meest voorkomende soa's zijn chlamydia en gonorroe.

Symptomen chlamydia man

Chlamydia is een bacterie welke zorgt voor een ontsteking. De bacterie zit in het slijmvlies van iemand die besmet is en wordt overgedragen tijdens seksueel contact. Chlamydia kan de volgende soa symptomen vertonen bij mannen:

· Pijn of branderig gevoel bij het plassen
· Afscheiding uit de plasbuis, vooral ’s morgens
· Pijn in de balzak

Het is de meest voorkomende soa in Nederland en komt vooral voor bij jongeren. Deze soa is goed te behandelen met antibiotica maar als de bacterie lang aanwezig in het lichaam kan dit andere ontstekingen of zelfs tijdelijk verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. 

Soa test bij mannen

Hoe gaat een soa-test bij een man? Voor een test op chlamydia of gonorroe wordt er urine of afscheiding uit de penis, anus of keel afgenomen. De urine en/of afscheiding (slijm) worden vervolgens in een geaccrediteerd laboratorium onderzocht. Lees hier meer over het afnemen van een soa-zelftest.

Gonorroe symptomen man

Ondanks dat de bijnaam 'druiper' doet vermoeden dat gonorroe vooral bij mannen voorkomt, is dat niet waar. Wel is de kans groter bij vrouwen dat ze geen of weinig klachten ervaren. Gonorroe kan de volgende soa-symptomen veroorzaken bij mannen:

· Een branderig gevoel of pijn bij het plassen
· Een pussige afscheiding uit de penis (druiper)
· Anale slijmerige afscheiding, pijn, jeuk en irritatie,
 
 diarree, obstipatie en loze aandrang bij toiletgang
· Ontsteking in de keel
· Ontsteking van de bijballen
· Ontsteking van de prostaat


Net als chlamydia kan gonorroe worden behandeld met antibiotica en zonder behandeling andere ontstekingen zoals een bijbalontsteking, tijdelijk verminderde vruchtbaarheid veroorzaken of bij ernstige gevallen kan de bacterie in de bloedbaan komen.

Wacht niet te lang

Wanneer je onveilig seksueel contact hebt gehad of verschillende bedpartners hebt, is het belangrijk om een soa test te doen. Ook wanneer je geen soa-symptomen hebt als man. Hiermee voorkom je verspreiding en nare gevolgen van een onbehandelde soa. Bestel de test gemakkelijk en snel, en vraag je uitslag na 3 werkdagen anoniem online op via humatest.nl. 

Twijfel je of je een soa hebt? Doorloop onze testwijzer.

uitslag binnen 3 tot 5 werkdagen

met zorgvuldige lab analyse

100% anoniem met eigen code

uitgevoerd bij Eurofins | NMDL