soa symptomen vrouw

Symptomen soa vrouw

De symptomen van een soa bij vrouwen kunnen anders zijn dan bij mannen. Iedereen kan een soa, ook wel geslachtsziekte, oplopen en is niets om je voor te schamen. Meestal ontwikkelen de klachten zich met 1 tot 3 weken, na het onveilige seksuele contact. Na 14 dagen nadat je gemeenschap hebt gehad kan je al een betrouwbare soa-test ondergaan. Het komt ook voor dat vrouwen geen soa symptomen hebben maar wel soa-drager zijn. De meest voorkomende soa's zijn chlamydia en gonorroe.

Symptomen chlamydia vrouw

Chlamydia is een bacterie welke zorgt voor een ontsteking. De bacterie zit in het slijmvlies van iemand die besmet is en wordt overgedragen tijdens seksueel contact. Chlamydia kan de volgende symptomen vertonen bij vrouwen:

· Pijn/branderig gevoel bij het plassen
· Pijn/bloedverlies tijdens of na het vrijen
· Bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent
· Meer of abnormale vaginale afscheiding
· Erge pijn in de onderbuik, met of zonder koorts

Het is de meest voorkomende soa in Nederland en komt vooral voor bij jongeren. De soa is goed te behandelen met antibiotica maar als de bacterie lang aanwezig is in het lichaam kan dit andere ontstekingen, buitenbaarmoederlijke zwangerschap of zelfs onvruchtbaarheid veroorzaken. 

Soa en zwanger

Een soa tijdens de zwangerschap of geboorte kan voor vervelende problemen zorgen. chlamydia en gonorroe kunnen tijdens de zwangerschap de oorzaak zijn van het te vroeg doorbreken van je vliezen, vroege weeën of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Daarnaast kan een soa tijdens de zwangerschap een long- of oogontsteking veroorzaken bij de baby. Een soa tijdens je zwangerschap is goed te behandelen. 

Symptomen gonorroe vrouw

Ondanks dat de bijnaam 'druiper' doet vermoeden dat gonorroe vooral bij mannen voorkomt, is dat niet waar. Wel is de kans groter bij vrouwen dat ze geen of weinig klachten ervaren. Gonorroe kan de volgende symptomen veroorzaken bij vrouwen:

·       Pijn/branderig gevoel bij het plassen
·       Pijn/bloedverlies tijdens of na het vrijen
·       Bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent
·       Meer of abnormale vaginale afscheiding
·       Erge pijn in de onderbuik, met of zonder koorts
·       Andere ontstekingen in het lichaam

Net als chlamydia kan gonorroe worden behandeld met antibiotica en zonder behandeling, andere ontstekingen, vroeggeboorte of onvruchtbaarheid veroorzaken. Bij ernstige gevallen kan de bacterie in de bloedbaan komen. 

Soa test voor spiraaltje

Het is verstandig om altijd een soa test te doen voor het plaatsen van een spiraaltje. Wanneer je een soa hebt, terwijl je een spiraaltje laat plaatsen, kan dit leiden tot ontstoken eileiders, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of zelfs tot onvruchtbaarheid. Doe dus altijd een soa test voordat je een spiraaltje laat plaatsen. Een spiraaltje beschermt niet tegen een soa.

Wacht niet te lang

Wanneer je onveilig seksueel contact hebt gehad of verschillende bedpartners hebt, is het belangrijk om te zorgen dat je jezelf laat testen, ook wanneer je geen symptomen hebt. Hiermee voorkom je verspreiding en nare gevolgen van een onbehandelde soa. Bestel de test gemakkelijk en snel, en vraag je uitslag na 3 werkdagen anoniem via humatest.nl op. 

Twijfel je of je een soa hebt? Doorloop onze testwijzer.

uitslag binnen 3 tot 5 werkdagen

met zorgvuldige lab analyse

100% anoniem met eigen code

uitgevoerd bij Eurofins | NMDL